17.11.2023 г.

Сметната палата вече е сертифицирана с новата версия на международния сертификат ISO/IEC 27001 - ISO/IEC 27001:2022, който означава, че институцията работи в съответствие с най-новите и актуални изисквания на този стандарт.

Сертификатът по международния стандарт ISO 27001 показва пред обществото, че одитната институция осигурява адекватен контрол по отношение на конфиденциалността, целостта и защитата на информацията, която съхранява и с която работи.

Сметната палата борави с данни и съхранява важна информация във връзка с одитната си дейност по Закона за Сметната палата и по други специални закони. Затова обхватът на сертификация включва прилагането на система за управление на информационната сигурност при извършване на одити за контрол на изпълнението на бюджета и други публични средства и дейности съгласно Закона за Сметната палата и международно признатите одитни стандарти, както и при осъществяване на административни дейности по Закона за обществените поръчки, Закона за концесиите, Закона за политическите партии и Изборния кодекс.

Новата версия на ISO/IEC 27001:2022 с пълно заглавие "Сигурност на информацията, киберсигурност и защита на поверителността – Системи за управление на сигурността на информацията – Изисквания" (Information security, cybersecurity and privacy protection – Information security management systems – Requirements). Стандартът предоставя изисквания за създаване, внедряване, поддържане и непрекъснато подобряване на Система за управление на сигурността на информацията (ISMS). ISO/IEC 27001:2022 отменя версията от 2013 г. с корекциите от 2014 г. и 2015 г.