05.10.2009 г.
От 6 до 8 окомври в София се провежда Седмата годишна среща на Работната група на ЕВРОСАЙ (Европейската организация на върховните одитни институции) по одит на околната среда. Домакин на събитието е Сметната палата на Република България.

Форумът ще бъде открит  на 6 октомври 2009 г., от 9 часа, в хотел „Шератон”, от председателя на Сметната палата на Република България проф. Валери Димитров и  от Генералния одитор на Норвегия г-н Йорген Космо, който председателства работната група.

Участници в срещата са представители на Европейската сметна палата, представители на Върховни одитни институции на 26 страни от Европа, както и на Аржентина и Китай като представители на ИНТОСАЙ (Международната организация на върховните одитни институции).

Темата на Седмата годишна среща на Работната група на ЕВРОСАЙ е “Управление на водите и Европейската директива за водите”.

В рамките на срещата ще бъдат направени презентации, сред които:
Презентация на тема “Директива за управление на водите – преглед” - от д-р Хелмут Бльох от Европейската комисия, Дирекция Околна среда. Д-р Бльох е автор на 4 книги и около 50 публикации на тема политика на околната среда.
Презентация на тема “Състояние на водите в Европа” - от д-р Анита Кюницер, председател на Европейския тематичен център по водите.
Презентация на тема “Бъдеще на водите в Европейския съюз” - от г-н Сергей Мороз от Световния фонд за дивата природа.

Одитите на Европейската Сметна палата по управление на околната среда ще представи г-н Франсоа Осет от Европейската сметна палата. Ще бъде представен и опитът на одитните институции на Словения, Норвегия, Холандия, Франция, Малта, Русия, Украйна и България.