21.11.2022 г.

 

Благородно и добро дело е да се помогне за раждането дори само на едно дете, затова  си струват всички усилия, каза председателят на Сметната палата Цветан Цветков, който връчи за Фондация „Искам бебе“ дарение от лични средства, които събраха служителите на институцията. Дарението бе предадено в присъствието на двамата заместник-председатели – Горица Грънчарова и Тошко Тодоров на основателката на фондацията Радина Велчева днес на Деня на Християнското семейство. 

Според проучване на Фондацията 145 хил. млади хора у нас имат проблем със зачеването на собствено дете. Това обаче са само регистрираните случаи, защото както посочи г-н Тодоров решаването на един проблем започва с неговото признаване. За да бъдат обхванати всички засегнати, е необходима и широка просветна кампания и  ръководството на Сметната палата изразява готовност да съдейства за нейното осъществяване.

С подкрепата на Фондация „Искам бебе“ са родени 3000 деца от  създаването й през 2007 г. За информационна, психологическа и финансова помощ към нея се обръщат 500 двойки годишно. Държавният фонд ин витро център за асистирана репродукция, създаден през 2009 г. по инициатива и с подкрепата на  Фондация “Искам бебе“, финансира годишно 2500 двойки. Разработва и програма в помощ на двойките, които се нуждаят от донорски генетичен материал.

Със своята одитна дейност Сметната палата също допринесе за решаването на въпросите, с които се сблъскават много семейства.  След одит на дейността на Центъра за асистирана репродукция за периода от 01.01.2014 г. до 30.06.2016 г. и  препоръките на Сметната палата на Центъра е осигурен допълнителен финансов ресурс от 8 млн. лева за дейностите, припомни г-жа Грънчарова. Разширен е и обхватът на лицата, имащи достъп до инвитро процедури и броят на опитите.

При одита на „Специализирана болница за активно лечение по акушерство и гинекология – „Майчин дом“ ЕАД за периода от 01.01.2014 г. до 31.12.2015 г. бе установено, че броят на жените, при които са приложени техники за асистирана репродукция се увеличава, като в същото време нараства броят на реализираните бременности вследствие на приложени техники за асистирана репродукция, както и броят на децата, родени вследствие на приложени техники за асистирана репродукция.

Фондация „Искам бебе“ работи при трудни условия – без офис и заплати, само на доброволчески принцип, като разчита на разбиране и подкрепа, разказа Радина Велчева. Най-ценна е тя в общините, особено по-малките, в които хората имат не само финансови, но и  психологически притеснения.

Доброволци на Фондацията за активна работа с общини, медицински специалисти, психолози и местна администрация осъществяват различни дейности и програми в 45 града на страната.