29.06.2015 г.

Тази статистика бе представена на кръгла маса, организирана съвместно от Европейската сметна палата и Сметната палата на Република България по мерките за младежка заетост, която се проведе днес в София.

“През последната година броят на регистрираните безработни млади хора в България бележи спад от 10 000. В същото време бяха стартирани сериозни реформи като първи стъпки в прилагането на „Гаранция за младежта“ на национално ниво. ЕК признава усилията на България за реформи в сферите на висшето образование, професионалното обучение, мерките срещу преждевременното отпадане на деца от образователната система, създаването на местни партньорства за интегриране на тези младежи, които са най-отдалечени от пазара на труда, както и създаването на комитет за наблюдение на програмата „Гаранция за младежта“. Искам да изкажа благодарности на г-жа Иванова за предоставената възможност да бъда тук днес, за да представя гледната точка на ЕК по темата“, сподели Генералният директор на ГД „Заетост, социални въпроси и приобщаване“ на Европейската комисия Мишел Сервоз.

„България има достъп до общо 220 млн. лева европейски средства за реализиране на мерки, свързани с младежка заетост през този програмен период, както по Инициативата за младежка заетост, така и от Европейския социален фонд. От нас зависи да успеем да осигурим по-добро бъдеще за младите хора в България. В тази връзка нашата роля на проверяващ орган не трябва да бъде само да засичаме нередностите, но и да поощряваме добрите практики, които да бъдат за пример,“ подчерта българският представител в Европейската сметна палата Илиана Иванова.

„За периода на нашия одит констатирахме, че независимо от усилията по изпълнение на стратегическите политики, нивата на младежка заетост намаляват. Трябва да се поучим от грешките, допуснати в началото на нашето членство в ЕС и да работим заедно за подобряване на управлението на европейските средства. Необходим е цялостен подход за превенция и стимулиране на младите хора да се квалифицират, да търсят и намират подходящата работа. Постигането на целите на програмата ще им осигури професионална реализация. Само така ще се избегне опасността те да се превърнат в социални аутсайдери“, коментира председателят на българската Сметна палата, г-н Цветан Цветков.

Кръглата маса, организирана съвместно от двете одитни институции, има за цел да събере различните гледни точки както на европейско, така и на национално ниво. Сред участниците бяха заместник министър-председателят по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, представители на ЕК, на органи на държавната власт, неправителствени организации и бизнеса. Те се обединиха около тезата, че е необходимо по-добро сътрудничество между различните институции и организации.

По време на кръглата маса бяха представени основните заключения от изготвените доклади по темата от българската Сметна палата и Европейската сметна палата.

Допълнителна информация

Европейската сметна палата е независимият външен одитор на ЕС, допринася за финансовото управление и действа като независим пазител на финансовите интереси на европейските граждани. Г-жа Илиана Иванова е българският представител в Европейската сметна палата и като член на одитен състав II отговаря за финансовия одит на целия Европейски социален фонд и е докладчик по редица специални одити на изпълнението на структурните политики.

Сметната палата на Република България проверява законно и ефективно ли се изразходват публичните средства и по този начин защитава парите на данъкоплатците. През 2015 г. институцията навършва 135 г. от създаването и 20 години от възстановяването й в периода на демократични промени. Цветан Цветков е председател на българската Сметната палата от март тази година, има голям опит в сферата на финансовия контрол.