14.03.2014 г.

Председателят на Сметната палата на Република България проф. Валери Димитров получи писма от д-р Йозеф Мозер, генерален секретар на Международната организация на върховните одитни институции (ИНТОСАЙ) и президент на Сметната палата на Австрия, Гилерме дОливейра Мартинш, президент на ЕВРОСАЙ и президент на Сметната палата на Португалия, и Рамон Алварес де Миранда, Генерален секретар на ЕВРОСАЙ и президент на Сметната палата на Испания.

Г-н Мозер посочва следното: ”Както вече подчертах в предишните си писма,  Върховните одитни институции (ВОИ) могат да изпълняват своите функции обективно и ефективно, само ако са независими от одитираната организация и са защитени от външни влияния.

Той казва още: “...бих искал да подчертая дебело, че новият закон за организацията и функциите на Сметната палата на Република България би отговарял на Декларациите от Лима и Мексико, както и на Резолюция А/66/209 на Общото събрание на ООН, само в случай, че зачита техните принципи. Това особено се отнася до сигурността на мандата на настоящите членове при сега действащия закон. В противен случай, биха били нарушени чл. 6 от Декларацията от Лима (Международен стандарт на Върховните одитни институции 1) и Принцип 2 от Декларацията от Мексико (Международен стандарт на Върховните одитни институции 10).”

“...Споделям напълно Вашата загриженост и съм готов да подкрепя всички инициативи, които смятате, че ще бъдат полезни в защита на нашите принципи и ценности“, казва г-н Мартинш.

 
Г-н Миранда посочва: “....като Генерален секретар на ЕВРОСАЙ силно подкрепям всички инициативи в подкрепа на принципа на независимостта, тъй като това е единственият път, който може да ни заведе към доброто управление в публични сектор в полза на цялото общество и ще наблюдавам развитието на събитията във Вашата страна.” 

 Пълните текстове на писмата и преводите вижте по-долу