10.09.2021 г.

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков участва в онлайн конференция, организирана от одитната институция на Казахстан  (Committee for Control over the Execution of the Republican Budget) по повод нейната 25-та годишнина. Цветан Цветков отправи поздрав към служителите и лично към председателя Наталия Годунова, като  подчерта, че институцията е успяла да изгради модерна система за държавен одит и финансов контрол, която да отговаря на международните стандарти на INTOSAI и да се превърне в уважаван партньор сред международната общност на ВОИ. Той пожела на одиторите да продължат да работят със същата отдаденост и ентусиазъм за осигуряването на добро управление при изразходването на публични средства.

В научно-практическата конференция „Системата на публичния одит в контекста на новата историческа реалност“ сред темите за дискусия бяха как да се подобри ролята на ВОИ в ерата на глобализацията и модернизацията на икономиката, проблеми на публичния одит в контекста на информатизацията на икономиката, приносът на ВОИ чрез одит на мерките за противодействие на кризата, причинена от COVID-19.

Цветан Цветков представи ролята на българската Сметна палата при одита на спешните мерки във връзка с COVID-19. Той запозна участниците в конференцията с въздействието на пандемията върху социално-икономическите показатели в страната и гражданите, с инициативите, предприети от изпълнителната власт за ограничаване на последиците от пандемията, с извършващите се и предстоящи одити в засегнатите от пандемията сектори, както и с предизвикателствата, възникнали по време на одитния и работния процес в институцията.

Други обсъждани теми по време на конференцията бяха приносът на ВОИ в постигането на целите за устойчиво развитие на националните икономики, подготовка на кадри в областта на публичния одит и обучението им, както и взаимодействие на вътрешния и външния одит за подобряване на ефективността на публичната администрация.