20.12.2019 г.

Преглед на това как одиторите в целия Европейски съюз осъществяват контрол върху общественото здраве е публикуван от Европейската сметна палата (ECA) от името на Контактния Комитет на ВОИ на страните-членки на ЕС 

Одитният сборник се основава на одитни доклади на 23 ВОИ на държавите-членки на ЕС и ЕСП, които имат принос към второто издание на Контактния комитет, посветено на изключително актуалната тема за общественото здраве.

Одитният сборник предоставя основна информация за общественото здравеопазване, неговите правни основи, основните цели и свързаните с тях отговорности на ниво държави-членки и на ниво ЕС. Той също така илюстрира основните предизвикателства, пред които са изправени ЕС и неговите държави-членки в тази област. Общественото здраве е сложна област за одит.

Одитният сборник използва най-актуалните резултати от одити, извършени от ЕСП и ВОИ на: Австрия, Белгия, България, Чешката република, Дания, Естония, Германия, Гърция, Финландия, Франция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания и Румъния. Тези одити са насочени към важни аспекти на ефективността и задълбочено разглеждат различни въпроси в сферата на общественото здраве, като превенция и защита, достъп до и качество на здравните услуги, използването на нови технологии и електронно здравеопазване, както и фискалната устойчивост на обществените здравни услуги.

В сборника са включени и резултатите от извършения одит на изпълнение от българската Сметна палата „Електронно здравеопазване.

Електронното здравеопазване е определено от Европейския съюз за ключов фактор за развитието на цялостния европейски пазар на здравни услуги и за овладяването на прогресивно растящите разходи на здравните системи. Чрез него се цели подобряване на здравното състояние и качеството на живот на гражданите, чрез осигуряване на равнопоставен достъп до съвременни, ефективни и качествени здравни услуги с помощта на съществуващите нови технологии и възможности. Внедряването на електронното здравеопазване в България започва още през 2006 г. и е сред приоритетите и целите на правителствените програми и националните стратегически документи. До 2016 г. в страната все още не е изградена адекватна здравноинформационна система, която да осигури необходимата информация за нуждите на управлението и потребителите на здравни услуги, в т.ч. за изпълнение на ангажиментите във връзка с трансграничния обмен на здравни данни.

Темата на одита е избрана на база собствен анализ на риска и в резултат на обществения интерес.

Това е второто издание на одитен сборник (Компендиум) на Контактия комитет. Първото издание е посветено на темата за младежката безработица и интеграцията на младите хора на пазара на труда и беше публикувано през юни 2018 г.

Компендиумът е продукт на сътрудничеството между националните ВОИ и Европейската сметна палата в рамките на Контактния комитет на ЕС. Той е предназначен да служи като източник на информация за всички, които се интересуват от тази важна тема и предстои да бъде публикуван в най-скоро време на всичките 24 езика на ЕС на уебсайта на Контактния комитет.

Контактният комитет обединява ръководителите на Върховните одитни институции на държавите членки на ЕС и на Европейската сметна палата (ЕСП). Комитетът е структура с автономен, независим и неполитически характер. Контактният комитет насърчава обмена на професионални знания и опит в одита на европейските фондове и други въпроси, свързани с ЕС.