15.06.2017 г.

Сметната палата все още установява проблеми при функционирането на системите за финансово управление и контрол в общините. Това каза проф. Георги Иванов, заместник-ректор на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов и член на Сметната палата, по време на награждаването на конкурса „Най-добра администрация“ 2017. Установени са слабости, свързани с управлението на бюджетния процес, на имуществото и на активите на общините.

В същото време в одитните доклади на Сметната палата са посочени и добри практики, когато одитираният обект е изградил и прилага ефективни системи за вътрешен контрол. Всички сме съпричастни към това как нашата община се развива и дали успява да привлече и да усвои необходимите ресурси, заяви проф. Иванов. Той посочи, че наличието на добра система за вътрешен контрол е предпоставка именно за това добро финансово управление, което желаят всички граждани.

Проф. Иванов връчи приза „Най-добра администрация“ 2017 на Община Смолян за ефективно прилагане на системите за финансово управление и контрол. Наградата „Най-добра администрация“ 2017 получиха още Столична община и общините Добрич, Костинброд и Луковит.