17.06.2021 г.

Представители на Службата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), като част от временна мисия за наблюдение на спазването на международните стандарти за демократични избори, посетиха  Сметната палата. На работна среща те се запознаха с основните моменти, свързани с правната рамка за финансирането на предизборните кампании на участниците в предстоящите избори, отчитането им пред Сметната палата, както и цялостния финансов контрол, който упражнява одитната институция върху процеса.

В срещата взеха участие председателят на Сметната палата Цветан Цветков, Е. Перчева – директор на одитна дирекция „Специфични одити“ и М. Симеонова – началник на отдел „Политически партии“ в дирекцията, а от страна на ОССЕ - Т. Зулуета, правен анализатор на мисията и И. Скузу, политически анализатор на мисията.

По време на срещата представителите на Сметната палата разясниха възможностите на Единния регистър по Изборния кодекс, сроковете за подаване на информация от участниците в изборите в него, задълженията на палатата за извършване на одит, проверките за съответствията на даренията над 1000 лева с размера на доходите, които се осъществяват по данни на НАП и други компетентни органи. Обсъдени бяха и промените в Изборния кодекс, според които юридическите лица и едноличните търговци вече не могат да бъдат дарители в изборния процес, като председателят на Сметната палата Цветан Цветков подчерта, че преди да издаде решението си по въпроса, Конституционният съд е поискал становището на Сметната палата.