23.02.2022 г.

По решение на Сметната палата председателят Цветан Цветков връчи златен плакет на Емил Димитров, народен представител в 43-то и 44-то Народно събрание и министър на околната среда и водите (2020-2021 г.).

Наградата му е присъдена по повод неговата 60-годишнина и приносът и подкрепата му за успешното развитие на Сметната палата.

Като заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в 43-то Народно събрание Емил Димитров вложи своя професионален опит за подобряването на законодателството в областта на контрола в публичния сектор като съдейства за подготовката и приемането на нов Закон за Сметната палата.

Като член на Постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор към Комисията по бюджет и финанси  (2015-2017 г.) Димитров положи много усилия, да бъдат разглеждани отчети и доклади на Сметната палата и да се информира Народното събрание за резултатите от одитите и за актуалното състояние на публичния сектор.

Ползотворно бе сътрудничеството и в качеството му на заместник-председател на Временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства, водещи до съмнения за изкривяване на конкуренцията на пазара на горива и до съмнения за злоупотреба с господстващо положение в периода от 2008 г. до юли 2016 г.  

Като министър на околната среда и водите Емил Димитров бе съмишленик на Сметната палата в общата битка за по-чиста околна среда, съдействайки за изпълнението на препоръките от осъществени одити в областта на екологията.