09.11.2023 г.

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев бе сред участниците в международния форум „Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност“, организиран от Центъра за изследване на демокрацията, на който специални гости бяха министър-председателят акад. Николай Денков и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Димитър Главчев предложи на Кьовеши сътрудничество в работата на двете институции, а европейският главен прокурор отговори, че одитната дейност на Сметната палата е много важна за  борбата с корупцията и прането на пари,  тъй като установява неправомерни практики.

Сред панелистите на форума бяха Лиляна Павлова, бивш вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка и Мишел Сапен, бивш министър на финансите на Франция.

На събитието присъстваха министърът на правосъдието Атанас Славов, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, дипломатът Меглена Плугчиева, главният секретар на МВР Живко Коцев, представители на българския офис на европрокуратурата, избраният за кмет на София Васил Терзиев, политици, общественици.

„През последната година, под натиск отвън, с ясното осъзнаване, че повече не може така, България прави забележителни промени по отношение на законите, структурите, които трябва да се борят с корупцията, както и структурите, които трябва да ни направят съвременна и развита европейска държава. Ние все още търсим своите герои, които да поведат тези структури и да кажат: „Повече не може така“. За това е много ценно, че отново Лаура Кьовеши е в България, за да ни вдъхнови и да сподели своя опит“,  каза  акад. Денков.

„Много години ние игнорираме какво означава за нашата сигурност нивото на финансови злоупотреби. Когато се борим с различни финансови престъпления, ние се борим и с по-сериозни криминални групи", посочи Кьовеши.

"Вместо да се правим на трите маймунки, да запретнем ръкави и да се заловим за работа, да спечелим сърцата и разума на хората, да ги убедим, че могат да усетят справедливостта", коментира още Кьовеши.

По-късно Димитър Главчев и заместник-председателите на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров проведоха работна среща с един от гостите на форума - Ангелос Бинис, отдел „Управление и публична администрация“, Генерална дирекция „Подкрепа на структурните реформи“ в Европейската комисия, на която обсъдиха възможностите за бъдещо сътрудничество.