22.09.2023 г.

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев бе сред официалните гости на тържествената заря проверка по случай Деня на Независимостта във Велико Търново.

Кулминацията на честванията в Старопрестолния град, с които бе отбелязана 115-годишнината на един от най-значимите актове в историята на Третата българска държава, започна от 19.30 часа на площад "Цар Асен Първи".

Председателят на парламента Росен Желязков прие рапорта на командващия зарята.

„Независимостта на България не е просто акт на признаване. Независимостта е онзи миг, в който българската държава и народ получават съвпадение на своите мисли и желания“, каза Росен Желязков в словото си пред крепостта „Царевец“.  По думите му, провъзгласяването на независимостта е победа, която не би била възможна, ако не беше самочувствието на вече  изградената българска армия да защити това достижение.

„Независимостта е общобългарски празник – доказателство за силата на българския дух. Денят носи две послания - суверенитет и национално обединение. Нека днес пожелаем водачите да работят и да се борят за национални каузи с приемственост, традиция и обединение. Това са го направили нашите предци. Нека да съхраним свободния дух и достойнството, завещани от нашите предци. Нека учим децата си да бъдат горди българи. Нека да ги възпитаваме в дух на родолюбив и почит към българския език. Нека бъдем преди всичко хора, които се подкрепят. Доброто се отплаща многократно, нека се обединим около доброто“, призова в словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов.

На тържествената заря проверка присъстваха и министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната генерал Емил Ефтимов, министърът на туризма Зарица Динкова, народни представители, конституционният съдия Атанас Семов, председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев, Великотърновският митрополит Григорий, офицери, сержанти, курсанти, кадети, представители на институции, общественици, дипломати, граждани и гости на града.

Снимки НС, видео БНТ

https://youtu.be/Bn93g1iv3ek