06.09.2023 г.

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев присъства на церемонията в Пловдив по случай 138 г. от Съединението на България. В знак на съпричастност с пострадалите от наводненията по Южното Черноморие програмата за празника бе променена, като концертът и тържествената заря бяха отменени.

Сред присъстващите на церемонията бяха председателят на Народното събрание Росен Желязков, президентът Румен Радев, министърът на културата Кръстьо Кръстев, кметът на Пловдив Здравко Димитров, Пловдивският митрополит Николай, изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов, генерал-майор Явор Матеев, политици, общественици.

По повод Деня на Съединението Димитър Главчев коментира разделението в обществото ни в интервю за списание ЗОП ПЛЮС: „Разделението по различни теми, противопоставянето, са сред най-големите ни проблеми, които трябва сами да решаваме. Няма кой да ни обедини нито отвън, нито с магическа пръчка, трябва сами да се справим. Трябва да има воля в обществото за това, а напоследък ставаме свидетели на обратните процеси. Различията и разделенията са водещи, а не обединението. Дано тази тенденция бъде прекъсната, защото историята е показала, че това не води до нищо добро. Няма как да ускорим  положителните процеси без да сме обединени. Индивидуалността е хубаво нещо, но като общество трябва да сме заедно по важните и значими теми“, каза председателят на Сметната палата.

Снимки: Юли Кривошиев, НС