03.08.2023 г.

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев присъства на тържествената заря-проверка пред Паметника на Незнайния войн в София, с която бе отбелязана 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.  

Церемонията започна с приемането от държавния глава Румен Радев на почетния строй на Националната гвардейска част със знамената светини.  „Илинденско-Преображенското въстание се превърна в най-масовия израз на волята за свобода на нашия народ. То е надхвърлило рамките на епохата, превърнало се е в ярък символ на българския дух и завинаги ще остане непреходно знаме на борбата за правда, права и човешки достойнства“, заяви президентът в словото си.

„Втори август е символ - на тази дата преди 120 г. българите в Македония и Одринска Тракия доказват, че идеята за демократична република, в която българи, турци, евреи ще бъдат равноправни във всяко отношение, не е увиснала на бесилото заедно с Васил Левски“, каза премиерът акад. Николай Денков.

Сред присъстващите бяха председателят на Народното събрание Росен Желязков, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Мария Габриел, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, духовници, министри, депутати, военни.

В края на церемонията присъстващите коленичиха в знак на почит към паметта на загиналите, а след това прозвуча химнът на Република България, съобщава БТА.

Снимка Ромео Чолаков