24.08.2023 г.

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев присъства на откриването на изложба по повод Деня на Независимостта на Украйна по покана на госпожа Олеся Илашчук, извънреден и пълномощен посланик на Киев в Република България.

Арт проектът „Каменни бродерии от Нова Каховка върху текстил“ на украинската художничка Таня Болгарова се осъществява със съдействието на посолството на Украйна в България и с подкрепата на министерството на културата. 

На откриването на 24 август присъстваха общественици, духовници, политици и много гости.

Таня Болгарова е IT специалист, дизайнер, керамик, майстор на килимовата бродерия. Два пъти бяга от руската агресия. За първи път заедно с малкия си син заминава от временно окупирания Крим през 2014 г., а за втори път - през май 2022 г. напуска временно окупирания Херсон и се мести в България. През последните години работи по проекта "Каменни бродерии от Нова Каховка върху текстил", вдъхновен от фасадите на къщите в град Нова Каховка, които са богато орнаментирани от украинския художник Григорий Довженко и неговия екип.   Заради това много хора казвали, че градът е като покрит с дантела. Днес декоративните пана "Каменните бродерии от Нова Каховка" са добре познат символ на южната част от Украйна. 

Изложбата е подредена в галерия „Средец“, която се намира на бул. "Александър Стамболийски" 17 в София и може да бъде разгледана до 1 септември 2023 г.