24.11.2023 г.

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев бе награден с плакет „Прокуратура на Република България“ и грамота от изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

Отличието е за „съществен личен принос в укрепването на сътрудничеството между Прокуратурата на Република България и Сметната палата“, пише в грамотата.

Председателят на Сметната палата и главният прокурор разговаряха по актуални въпроси, свързани с борбата срещу корупцията и мерките по защита на публичните финансови ресурси.

На срещата бе подчертано постигнатото добро сътрудничество между ръководените от тях институции в последните месеци, както и засиления обмен на информация в защита на обществения интерес.

Това е втора среща между Димитър Главчев и Борислав Сарафов след проведената през м. август 2023 г.

„Сътрудничеството на Сметната палата с прокуратурата е добър пример за взаимодействие между институциите в публичния сектор, което ще доведе до по-голяма ефективност в борбата с корупционните явления. Затова ще работим активно в тази посока“, каза Димитър Главчев.   

Прокуратурата и Сметната палата си взаимодействат при предотвратяване, разкриване и разследване на престъпления, свързани с публични средства, активи и дейности, възлагането и изпълнението на обществените поръчки, както и в областта на борбата с корупцията.

По време на 16-та годишна среща на Работната група за борба срещу корупцията и прането на пари на Международната организация на сметните палати ИНТОСАЙ, която се проведе през октомври 2023 г., българската Сметна палата бе приета за пълноправен член на групата. Това отваря нови възможности за проучване и въвеждане на международния опит, добри практики, методи и техники за извършване на одити в областта на превенцията и противодействието на корупцията.

На 22 ноември 2023 г. ръководството на Сметната палата прие решение за създаването на специално „Звено за борба с  корупцията, подкупването и прането на пари“ в структурата на институцията. Така отговаря на международните одитни стандарти, които изискват подобряване на методите и инструментите за борба с подобни практики.