18.04.2019 г.

Одиторската професия днес е интересна и престижна професия, а не суха и скучна дейност, свързана само с проверка на сметки. Одиторите от  Сметната палата са висококвалифицирани специалисти, които установяват не само дали направените разходи са законни, но и дали е имало конкретен резултат за подобряване на живота на гражданите. Това е и мисията на одитната институция - да бъде полезна на обществото. Това разкри председателят на Сметната палата Цветан Цветков пред учениците от единадесетите класове на 134 СУ „Димчо Дебелянов“ – София.

Г-н Цветков запозна учениците с основните области и обекти, които одитира Сметната палата и какво се случва след приключване на одита. Той посочи, че главното оръжие на одитора са препоръките и институцията прави всичко необходимо те да бъдат изпълнени от проверяваните обекти, като понякога се налагат по няколко проверки като последващ контрол.

Председателят на Сметната палата даде нагледни примери за одити, извършени от институцията, които са по обществено значими теми – опазването на културното архитектурно наследство, контрола върху биохраните, младежката безработица, необходимостта от ефективно професионално образование,  реализацията на завършилите висше образование, замърсяването и въздуха, осигуряването на транспортна свързаност на всички региони и населени места у нас и др.

Учениците научиха и за периода от живота на техния патрон – Димчо Дебелянов, като докладчик в Сметната палата през последните петнадесет месеца преди да замине на фронта.

Още по време на срещата бе заявено желание и конкретен интерес от ученици към професията. Младите хора в България са сред най-умните, любознателните и интелигентните в света и това сочи не само статистиката, но и моите лични наблюдения, изтъкна ги г-н Цветков. Той им пожела успешно завършване на средното образование и реализация на всички желания и мечти.