11.06.2015 г.

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков представи пред участниците и гостите на конкурса „Млад одитор 2015 г.“ правомощията и дейността на върховната одитна институция според новия закон за Сметната палата и  механизмите за взаимодействие на палатата с другите национални контролни органи.

Г-н Цетков посочи начините на сътрудничество на одитната институция с държавните органи за повишаване на ефективността на контролната система и в борбата с престъпността и корупцията. Той разясни и обмена на добри практики с професионалните организации в областта на одита и с неправителствени организации във връзка с финансовия контрол по Изборния кодекс.

Националният конкурс „Млад одитор“ се организира за четвърта поредна година от Висшето училище по застраховане и финанси заедно със специализирани одиторски компании. В Националния конкурс “Млад одитор - 2015” се състезаваха 99 студенти от 10 висши училища в страната.

Целта на конкурса е да бъде  популяризирана одиторската професия сред младите хора, както и да се акцентира върху ролята на одита върху обществото. Сметната палата традиционно подкрепя професионалното обучение на студенти, като осигурява стажове и срещи в одитната институция с познавателно-образователна цел.