17.10.2014 г.

Председателят на Сметната палата г-жа Лидия Руменова взе участие в годишната среща на Контактния комитет на ръководителите на върховни одитни институции (ВОИ) от Европейския съюз. Домакин на събитието, което се проведе в периода 15-17 октомври 2014 г., бе Европейската сметна палата.

Форумът на високо равнище е платформа за обмен на знания и опит в одита на Европейските фондове и други въпроси, свързани с финансовото управление и контрол в Европейския съюз. По традиция като наблюдатели участват представители на ВОИ на страните-кандидатки за членство в ЕС, както и на Инициативата за развитие към ИНТОСАЙ – световната професионална организация на върховните одитни институции.

Основни теми на срещата бяха засилване на сътрудничеството между ВОИ на страните-членки и Европейската сметна палата по въпроси, свързани със Стратегията „Европа 2020” и банковия съюз, одити на средства от фондове и програми на ЕС, както и реализирането на други съвместни дейности между членовете на Контактния комитет.

Сн. 1 - Председателят на Сметната палата Лидия Руменова взе участие в годишната среща на Контактния комитет на ръководителите на върховни одитни институции от Европейския съюз