15.09.2014 г.

    Председателят на Сметната палата Лидия Руменова се срещна с премиера проф. Георги Близнашки.
    На срещата г-жа Руменова е информирала министър-председателя за организацията на дейността на Сметната палата по изпълнението на Изборния кодекс и Закона за политическите партии във връзка с предстоящите избори за народни представители на 5 октомври 2014 г. Премиерът е бил уведомен, че Единният регистър по Изборния кодекс в Сметната палата работи от началото на предизборната кампания и приема информация от участниците в изборите и му е предоставена информация за постъпилите до срещата данни от тях и от доставчиците на медийни услуги.
    Г-жа Руменова е запознала премиера и с финансовия контрол върху дейността на политическите партии и предоставеното им имущество и прозрачността, която Сметната палата осигурява на тази част от кампанията, както и с предстоящия одит за съответствие на участниците в изборите, които са декларирали приходи и извършили разходи във връзка с предизборната кампания над 1000 лв.
    На срещата е обсъдено и участието на представители на Сметната палата в работата на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори, както и основните въпроси, по които палатата смята да даде информация и разяснения във връзка с предизборната кампания.