30.11.2015 г.

Семинар на Работната група на ЕВРОСАЙ по одит и етика на тема: „Методи и техники за одит на етиката” 26- 27 ноември 2015 г. се проведе в гр. Анкара, Република Турция. Участваха представители от АФРОСАЙ (англоговорящи), Албания, Чехия, Молдова, Полша, Испания и Турция.

Г-н Цветан Цветков, председател на българската Сметна палата, изнесе презентация относно важността от извършването на одити на етиката за ВОИ. ВОИ могат да проверяват етиката в институциите, като при проучване на системата на вътрешния контрол в одитираната организация се оценява както адекватността на контролната среда, така и надеждността на въведените контролни процедури. ВОИ могат да оценят също така ефективността на ключовите контроли или да извършат отделен одит за съответствието, предназначен да оцени съществуването и функционирането на етичната инфраструктура, каза г-н Цветков.

Той подчерта също, че е важно да се одитира етиката, защото тя е задължителна част от публичното управление, ключов фактор за постигането на целите на организацията и превантивен инструмент за подобряване на публичното управление. Одитът на етиката също така е важен и за да се изследват „чувствителните“ области, свързани с нея като обществени поръчки, борба с корупцията, конфликт на интереси, лидерство, работна среда, взаимоотношения между колеги, запазване на репутацията на организацията, равнопоставеност и др.