30.06.2015 г.

Председателят на Сметната палата г-н Цветан Цветков награди проф. Валери Димитров с юбилеен медал „130 г. Сметна палата“.

Проф. Димитров, който бе начело на институцията от април 2005 до април
2014 г., получи престижното отличие по решение на Сметната палата за цялостен принос за развитието на българската одитна институция.

На церемонията в палатата вчера присъстваха членът на Европейската сметна палата Илияна Иванова, заместник- председателите на българската палата Горица Грънчарова и Тошко Тодоров, членовете Емил Евлогиев  и проф. Георги Иванов, както и директорите на одитните дирекции и ръководителите на звена.

Под ръководството на проф. Димитров българската Сметна палата се превърна в модерна одитна институция, развиха се професионалната подготовка на одиторите, одитната методология, изработен и приет е първият Наръчник за одитната дейност, прилагат се международно признатите одитни стандарти. Започна използването на специализиран одитен софтуер. И не на последно място - благодарение на неговите усилия институцията за първи път в 135-годишната си история има своя сграда, която допълва нейната модерна визия.  Това каза за своя предшественик председателят на Сметната палата г-н Цветков  при връчването на наградата.

Трогнат съм от тази награда, каза проф. Димитров. Българската Сметна палата заема достойно място в семейството на европейските сметни палати, изтъкна той  и препоръча за трайни и устойчиви резултати в контрола на публичния сектор палатата да акцентира върху одитите на изпълнението, както и да  потърси по-активно взаимодействие с българския парламент.  

Проф. Валери Димитров се подписа като гост в книгата за видни посетители на институцията.