02.04.2015 г.

Новият председател на Сметната палата Цветан Цветков награди първия председател на Сметната палата в годините на прехода доц. д-р Георги Николов с юбилейния медал “130 г. Сметната палата на Република България”  за цялостния му принос за възстановяването на Сметната палата през 1995 г. и развитието й като върховна одитна институция на страната в периода 1995-2005 г.

Отличието се връчва по случай 70 годишния юбилей на Георги Николов.

За мен е чест, че първата проява, която организираме в Сметната палата, след като едва от една седмица съм неин председател, е именно честването на 70-годишния юбилей на първия председател на институцията доц. Георги Николов, посочи Цветан Цветков, и пожела на юбиляра здраве и дълголетие.

Доц. Николов обеща да напише историята на Сметната палата през времето на неговия мандат от 1995 до 2005 г. и да издаде сборник с негови интервюта на 220 страници със заглавие “Законът и контролът нямат цвят”.

Доц. Николов се подписа за първи път като гост в книгата за видни посетители на институцията: “Г-н Председател, радвам се че можем заедно да отбележим 70-годишния ми юбилей. Горд съм, че ръководите Сметната палата, която намери своето място в страната. Отстоявайте нейните позиции, така както работих и аз.”

През тази година предстоят два юбилея на Сметната палата – 20 г. от възстановяването й през 1995 г. след 48 г. прекъсване на функционирането й. Освен това в края на 2015 г. се навършват и 135 г. от създаването на Сметната палата с приемането на първия закон за институцията през 1880 г.