04.03.2014 г.
Евродепутатът Михаел Тюрер, председател на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент, е изпратил писмени въпроси до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу относно за Законопроекта за Сметната палата. С въпросите той изразява опасенията си, че разпоредби от него нарушават принципи на декларациите от Лима и Мексико на Международната организация на върховните одитни институции.


Ето текстът на въпросите:

„Относно: Законопроект за Сметната палата на Република България

Неотдавна българското правителство представи законопроект, който променя начина на управление на Сметната палата. Редица опасения вече бяха изразени относно съответствието на предвижданите мерки с международните стандарти и в частност с принципите на декларациите от Лима и Мексико на Международната организация на върховните одитни институции (ИНТОСАЙ). Видно е, че следните разпоредби сериозно нарушават горните принципи:

-    Няма специално изискване деветчленната колегия на Сметната палата да притежава опит в областта на одитната дейност.
-    Законопроектът предвижда създаването на одитни отделения, ръководени от членовете на Сметната палата, за които не са посочени професионални изисквания.
-    Законопроектът отменя изискването по сега действащия закон, че одиторите трябва да притежават сертификат, удостоверяващ техния професионализъм и квалификация.
-    Законопроектът предвижда годишният доклад за дейността на Сметната палата да се гласува от Народното събрание, което създава предпоставка за вот на недоверие към ръководителя на Сметната палата и противоречи на мандатния принцип, осигуряващ независимостта на институцията
-    Законопроектът предвижда с мнозинство членовете на Сметната палата да могат да прекратяват мандата на този измежду тях, чието поведение намират за „неприемливо”.

Комисията била ли е консултирана или уведомена относно подготвяния законопроект от българското правителство преди внасянето му в Народното събрание ?

Смята ли Комисията, че мерките и разпоредбите, предвидени в законопроекта са в съответствие с международните стандарти, и в частност с чл. 5 и чл. 6. от Декларацията от Лима, и чл. 2. и чл. 3. от Декларацията от Мексико, гарантиращи независимото функциониране на одитните институции и в частност независимостта и интегритета на техните членове?

С оглед на сериозните нарушения, описани по-горе, би ли могла Комисията да предостави коментари и препоръки, за да даде сигурност, че предвижданите разпоредби не излагат на риск ефективността на контрола, осъществяван от Сметната палата върху европейските средства, както и нейната политическата независимост?

Михаел Тюрер“