15.10.2018 г.

Председателят на Сметната палата на Република България Цветан Цветков представи на тазгодишната среща на Контактния комитет в Дубровник, Хърватия, активната роля на българската ВОИ в използването на иновативни подходи за комуникация и взаимодействие с гражданите и други заинтересовани страни, с цел изготвяне на актуална и отговаряща на очакванията на обществото одитна програма и прозрачност на институцията.

Сътрудничеството между ВОИ на Европейския съюз се осъществява в рамките на Контактния комитет, който се състои от ръководителите на ВОИ на държавите – членки на ЕС. Контактният комитет провежда ежегодни срещи.

Тази година организатор на срещата, която се проведе на 11 и 12 октомври, бе ВОИ на Хърватия.

„Контактният комитет е високоефективна мрежа за професионални контакти между одиторите в публичния сектор в Европейския съюз, която се развива непрекъснато чрез своите работни групи и форуми, работещи по конкретни одитни теми от интерес и значение за гражданите на ЕС“. Това заяви в поздравителната си реч Иван Клешич, генерален одитор на Хърватия, при откриването на срещата на Контактния комитет.

Основната тема на семинара на тазгодишната среща беше „Взаимодействието с гражданите – поглед навън“. Държавите-членки и институциите на ЕС, включително ВОИ на ЕС, са изправени пред много предизвикателства на национално и наднационално равнище и теми като Брекзит, миграцията и изменението на климата включват аспекти, които са от значение за живота на гражданите.

Между ръководителите на ВОИ бе обменен опит в различни аспекти: бяха обсъдени начините да се отговори на нуждите и загрижеността на гражданите на ЕС, както и най-добрите практики за засилване на взаимодействието с тях.

Ивица Толич, член на Европейския парламент, предостави перспективата на ЕС по този въпрос. Karen Hill от SIGMA и Leatitia Veriter, Граждани за Европа, също споделиха своите възгледи по темата.

В последвалите дискусии Контактния комитет обсъди дейностите, извършвани от неговите работни органи и професионални партньори, както и от отделните ВОИ, членове на КК.

Домакин и председател на следващата среща на Контактния комитет на ръководителите на Върховните одитни институции ще бъде ВОИ на Полша, Варшава, през юни 2019 г. Избрана е вече и темата на семинара през 2019 г. "Дигитална Европа - предизвикателства и възможности за ВОИ на ЕС".