14.05.2015 г.

Председателят на Сметната палата на Република България Цветан Цветков и членът на Европейската сметна палата Илиана Иванова инициират кръгла маса по проблемите на младежката заетост в края на юни.

Двамата се обединиха за инициативата поради това, че темата е ключова за България и един от приоритетите на Европейския съюз. По нея неотдавна Европейската сметна палата излезе с доклад - Първи стъпки на европейската „Гаранция за младежта“ и възможни рискове пред нейното изпълнение. Българската палата извърши одит на осигуряването на заетост на младежите със средства от Европейския съюз по приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за периода от 01.01.2010 г. до 31.12.2013 г., като одитният доклад е публикуван на интернет страницата на институцията.  

На кръглата маса ще бъдат поканени представители от Европейската комисия, както и от всички държавни органи, институции, работодателски и неправителствени организации у нас, отговорни да осигурят работа на младежите.

Г-н Цветков запозна г-жа Иванова със структурата на новата Сметна палата и подчерта, че при нея е приложен моделът “open government” – двамата членове на палатата са представители на професионални организации, участват в приемането на одитните доклади и процесът вече не е затворен в рамките на институцията.  

Виж още: