18.11.2002 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СМЕТНАТА ПАЛАТА НА УКРАЙНА

НА ПОСЕЩЕНИЕ У НАС

18.11.2002 г.

Делегация‚ водена от председателя на Сметната палата на Украйна проф. д.ик.н. Валентин Симоненко, пристига днес, 18 ноември, у нас. Делегацията ще бъде на четиридневно официално посещение в България по покана на българската Сметна палата.

Представителите на украинската Върховна одитна институция ще се срещнат с председателя и членовете на Сметната палата на Република България. Те ще посетят териториалните поделения на Сметната палата в София и Пловдив.

По време на разговорите ще бъде обсъден проект на споразумение за сътрудничество между Сметните палати на България и Украйна.

В рамките на визитата си в България украинската делегация, водена от проф. Симоненко, ще се срещне и със заместник-председателя на Народното събрание акад. Благовест Сендов и извънредния и пълномощен посланик на Украйна у нас Н. Пр. г-н Вячеслав Похвалски.

 Проф. д.ик.н. Валентин Симоненко е бил първи вицепремиер и и.д. премиер-министър на Украйна през 1992 г. От 1992 до 1994 г. е последователно председател на Социално-икономическия съвет към президента, съветник на президента на Украйна и депутат в три сесии на Върховния съвет на Украйна. Избран е за председател на Сметната палата на Украйна през 1996 г.