07.07.2009 г.
Делегация на Сметната палата на Руската федерация, водена от нейния председател Сергей Степашин, е на официално посещение в Република България от 6 до 8 юли 2009 г.

Темата на разговорите с председателя проф. Валери Димитров и членове на Сметната палата на Република България на среща, проведена на 7 юли, бе разширяване на двустранното сътрудничество между сметните палати на България и Русия и провеждане на съвместни контролни мероприятия. Сред обсъжданите въпроси бяха осъществяването на паралелни одити и съвместни семинари по актуални теми за двете страни.     

По–късно Сергей Степашин се срещна с Ангел Марин, вицепрезидент на Република България, както и с доц. Петър Димитров, министър на икономиката и енергетиката.

По време на визитата си Сергей Степашин положи цветя пред Паметника на незнайния войн.

При първото посещение на Сергей Степашин в българската Сметната палата през 2000 г. се подписва Споразумението за сътрудничество между Върховните одитни институции на България и Русия. Двете върховни одитни институции осъществяват добро партньорство и съвместни дейности. През 2002 г. в Москва делегация на българската Сметна палата участва в Петия конгрес на ЕВРОСАЙ, на който Сергей Степашин е избран за президент на ЕВРОСАЙ за период от 3 години.

Сергей Степашин е назначен от Държавната Дума за председател на Сметната палата на Руската федерация на 19 април 2000 г. Той е и председател на Асоциацията на експерт-счетоводителите на Руската федерация. Председател е и на Императорското православно палестинско дружество.    
Г-н Степашин има изключителна професионална биография. Той е бил министър-председател на Руската федерация, първи заместник министър-председател на Руската федерация, депутат в Държавната Дума, където оглавява Комисията за борба с корупцията. Бил е и председател е на Комитета на Върховния съвет на Руската федерация по въпросите на отбраната и сигурността, директор на Федералната служба за контраразузнаване, директор на Федералната служба за сигурност, министър на правосъдието, министър на вътрешните работи на Русия и др. Военното му звание е генерал-полковник.

Завършил е Висшето политическо училище на МВР на СССР, Военно-политическата академия и Финансовата Академия при Правителството на Руската федерация. Доктор е по право (темата на дисертацията му е „Теоретично правни аспекти при гарантирането сигурността на Руската федерация”), професор, държавен съветник по съдебната власт на Руската федерация.