08.12.2006 г.

Председателят на българската Сметна палата ще участва в среща на Контактния комитет на ръководителите на ВОИ от страните членки на ЕС

08.12.2006 г.

Председателят на Сметната палата на Република България проф. Валери Димитров заминава за Варшава, където като наблюдател ще участва в срещата на Контактния комитет на ръководителите на Върховните одитни институции (ВОИ) от страните членки на Европейския съюз и на Европейската сметна палата (ЕСП).

Тя ще се състои на 11 и 12 декември. Участниците във форума ще се срещнат с президента на Република Полша Лех Качински.

Програмата предвижда дискусия по основната тема "Приносът на ВОИ в усъвършенстването на отчетността на европейските фондове". Доклади, изложения и презентации ще направят представители на Европейския парламент, Европейската комисия, ЕСП, Дания, Холандия, Испания, Словения, Германия, Австрия, Англия, Финландия, Словакия и др.

На форума ще се обсъжда ролята на ВОИ в развитието на националните приоритети, предимствата и затрудненията при преките контакти между националните ВОИ и Европейската комисия, как да се увеличат възможностите от нея да се получава ценна информация, възможно ли е да се приемат общовалидни  стандарти за одитиране на европейските фондове.

На срещата ще се дискутира също дали е необходимо ЕСП да търси и постига съгласие с националните ВОИ по отношение на одитните методи и процедури, какви са предимствата и пречките за сътрудничество между ЕСП и националните ВОИ, как да се укрепва, подпомага и задълбочава то в бъдеще.