29.04.2015 г.

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков прие вчера представляващия на политическа партия “България без цензура” Николай Бареков, по негова молба. На срещата беше обсъден въпросът за редовността на подадения годишен финансов отчет на политическа партия „България без цензура” за 2014 г. и на придружаващата го декларация за дарителите по чл. 34, ал.4 от Закона за  политическите партии (ЗПП).

Г-н Бареков обясни, че първоначалната липса на изискващата се по образеца на декларация по чл. 34, ал. 4 от ЗПП информация за дарителите се дължи на допусната техническа грешка от страна на лица от партията, ангажирани с попълването й, което не сочи виновно поведение. Грешката е отстранена напълно с подаването на нова декларация по образец от 16.04.2015 г.

Последиците, които ЗПП предвижда при неподаване в срок на декларация по чл. 34, ал.4 от ЗПП в съответствие с изискванията за форма и съдържание - едновременно налагане на административно наказание, спиране на държавната субсидия до провеждане на следващи избори за народни представители и извършване на действия от Националната агенция за  приходите, в съответствие с ДОПК, могат да се приемат като необосновано тежки спрямо установеното в конкретния случай несъответствие, дължащо се на техническа грешка. Недопускането на подобни хипотези в бъдеще изисква предприемане на законодателни промени за ограничаване и/или диференциране на последиците от установени несъответствия в отчетността на партиите, както и предоставяне на механизъм за корекции в обявените данни. 

След като обсъди причините за установеното несъответствие в съдържанието на първоначално подадената от политическа партия „България без цензура” декларация по чл. 34, ал.4 от ЗПП, след преценка на тежестта на изброените последици, и за да бъдат преустановени спекулациите за намесата на одитната институция върху политическия живот в страната, Сметната палата приема, че годишният финансов отчет на политическа партия „България без цензура” и придружаващата го декларация по чл. 34, ал.4 от ЗПП за 2014 г. са редовно подадени.

В съответствие с правомощията по закон, Сметната палата ще извърши одит на финансовата дейност, предоставеното имущество и дарителите на политическа партия „България без цензура”, при който ще се установи и верността на обявените данни.