04.11.2014 г.

Съгласно чл. 172, ал. 1 от Изборния кодекс, в 30-дневен срок след изборния ден лицето, което представлява партията или инициативния комитет, и лицата, които представляват коалицията от партии, трябва да представят пред Сметната палата на хартиен и електронен носител отчет за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания, придружен с извлечение от банковата им сметка.

Към отчета, представен от участника в изборите, се прилагат декларациите за произход на дарените средства, когато са в размер над една минимална работна заплата, както и декларациите за собственост на вещите, предоставени от физически лица за безвъзмездно ползване за предизборната кампания. Към отчета се прилагат и декларациите за произход на средствата, предоставени от кандидат или член на инициативен комитет, когато средствата надхвърлят една минимална работна заплата.

Сметната палата утвърди образци на отчети за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с проведена предизборна кампания, както и Указания за изготвяне на отчетите за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с проведена предизборна кампания.

Отчет, който не отговаря на изискванията относно формата, съдържанието и начина на представяне, се смята за неподаден.

Сметната палата ще публикува на интернет страницата си отчетите на партиите, коалициите и инициативните комитети в 15-дневен срок от изтичането на срока за представянето им съгласно Изборния кодекс.

При непредставяне на отчет на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 2000 до 10 000 лв.

Утвърдените образци на отчети са публикувани в Единния регистър по Изборния кодекс, в меню ”Подаване на документи”.