28.04.2014 г.

Делегация, водена от г-жа Гиедре Шведиене, генерален одитор на Република Литва, е на официалното посещение в България от 28 до 30 април 2014 г.

Основните теми, обсъдени на срещата с председателя на българската Сметна палата проф. Валери Димитров, са контролът на качеството на одитната дейност, изискванията за назначаване на одитори и ефективните връзки с парламента. На срещата присъстваха и заместник- председателите д-р Валери Апостолов, Цветан Цветков.

Между двете сметни палати е подписано Споразумение за сътрудничество през 2003 г.

Сметната палата на Република Литва се ръководи от генерален одитор, подпомаган от трима заместник-генерални одитори. Кандидатурата за генерален одитор се представя от президента на Литва. Назначава се от парламента (Сема) за срок от 5 години.

Дейността на литовската Сметна палата е разпределена в одитни отделения, ръководени от заместник-генералните одитори.

 Одитно отделение 1 - одити в областта на здравеопазването, здравното осигуряване, пазар на труда, социално и трудово осигуряване, земеделие и Министерство на външните работи.

 Одитно отделение 2- одит в сферата на държавната икономика и пазарния контрол, енергетика, транспорт, комуникации, околна среда, строителство и горско стопанство.

Одитно отделение 3 -има 4 регионални подразделения съответно във Вилнюс, Каунас, Клайпеда и Паневезиш. Всяко регионално подразделение извършва одити на териториален принцип в общините и съдилищата, които попадат в сферата му на отговорност. Одитно отделение 3 извършва финансови одити (одит на редовността) във всички 60 общини и всички съдилища в Литва.

 Одитно отделение 4- одити в областта на вътрешните работи, националната отбрана,, държавни ценни книжа,  право и ред, законодателство и публична администрация.

 Одитно отделение 5- одити в сферата на образованието, науката, спорт и култура.

 Одитно отделение 6 - одит в сферата на управлението на държавното имущество, дълг и финанси, държавни приходи.

Одитно отделение 7 - одит на организациите, които управляват/администрират, контролират, финансовата помощ от ЕС, (програми по структурни фондове, кохезионния фонд, както и Гаранционния фонд).

Одитно отделение 8 - одит на организациите, които управляват и контролират  средствата от ЕС.

Одитно отделение по инфраструктура и информационни системи - одити, свързани с информационни системи и инфраструктурни съоръжения, освен това насърчава позитивното въздействие от одитите върху финансовото управление и системите на контрол на страната, както и публичното управление, ориентирано към постигане на резултати и задоволяване на потребностите на обществото.

 Г-жа Гиедре Шведиене е назначена за генерален одитор с пет годишен мандат с решение на Сема на 15 април, 2010 г.

В момента в Сметната палата на Литва се осъществява трета поред партньорска проверкa (peer review), изпълнявана съвместно между одитори от Европейската сметна палата, Финландия и Норвегия.