01.04.2014 г.

Делегация на Сметната палата на Черна гора, водена от нейния председател д-р Милан Дабович, е на официално посещение в България от  30 март  до 1 април 2014 г. В състава на делегацията са членовете на Сената на черногорската Сметна палата Никола Ковачевич и  д-р Бранислав Радулович.

Сред обсъжданите теми при срещата с председателя на българската Сметна палата проф. Валери Димитров и заместник – председателите Валери Апостолов и Цветан Цветков са дейността и структурата на двете сметни палати,  одитите  на изпълнението, контролът на качеството на одитите, контролът на политическите партии, включително одитите на финансовите им отчети.               

Законът за Държавната Сметна палата на Черна Гора е приет през 2004 г.

Сметната палата на Черна гора се ръководи от Сенат. Сенатът се състои от 5 члена. Те се предлагат от президента и се избират от парламента, който посочва един от тях за председател на Сената. Задължително двама от членовете трябва да бъдат юристи по образование. Всеки член на Сената е и ръководител на сектор. Мандатът им е 9 години.

 Одитната дейност на Сметната палата е организирана в сектори с отделения към тях. Държавните одитори се назначават в Сметната палата чрез публични конкурси.

Решенията за одитите се взимат от колегия от двама члена, като единият от тях  ръководи сектора, в чийто ресор попада разглеждания одит. Ако  между двамата има разногласия по даден одит, тогава се произнася Сенатът.

Има и служба, която извършва административните, финансови и счетоводни дейности. Тя се ръководи от секретар, пряко подчинен на председателя.

Фотогалерия от визитата вижте на линка по-долу: