02.01.2018 г.

 „Сметната палата е изпълнявала адекватно и с висок професионализъм своите функции спрямо независими регулаторни институции с надзорни правомощия върху финансовата ситема.“ Тази високо оценка за дейността на българската Върховна одитна институция дава Асоциация „Прозрачност без граници“ в своето изследване „Оценка на системата за почтеност в банковия сектор в България“.

Изследването е провокирано от фалита на четвъртата по големина банка – КТБ, и с него Асоциация „Прозрачност без граници“ се стреми да формулира безпристрастна оценка на функционирането на системата от надзорни институции в банковия сектор в периода 2009–2014 г. , но наред с това – да послужи за отправна точка за политики и стратегически действия, които да дадат адекватен системен отговор на констатираните дефицити.

В изследването се посочва още, че препоръките на Сметната палата след извършени одити са съдействали за подобряването на законосъобразното управление и функциониране на независимите регулатори.  

Това е поредната висока оценка от Асоциация „Прозрачност без граници“ за Сметната палата, след като през 2012 г. тя я обяви за институцията с най-висока степен на почтеност в България след международно изследване, проведено в 26 държави.