18.07.2018 г.

Подкомисията по отчетност на публичния сектор към Комисията по бюджет и финанси в 44-то Народно събрание обсъди на свое заседание Консолидирания годишен доклад за вътрешния контрол в публичния сектор в Република България и доклада за финансовото управление и контрол и вътрешния одит във Висшия съдебен съвет 2017 г.

Разгледани са и становищата на Сметната палата по двата доклада. Съгласно чл. 20, ал. 4 от Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор Сметната палата е задължена до 30 юни на текущата година да представя на Народното събрание становища по доклада на ВСС и по консолидирания доклад, който обобщава информация за състоянието на финансовото управление и контрол в 312 организации от публичния сектор за 2017 г.

Препоръките на Сметната палата ще бъдат взети предвид при по-нататъшното развитие на вътрешния контрол в публичния сектор, стана ясно на заседанието. 

Сметната палата внесе в срок и годишния доклад за състоянието на своите системи за финансово управление и контрол, който също бе разгледан на заседанието.