01.03.2017 г.

Природоматематическата гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово, носеща името на първия председател на българската Сметна палата, получи символа на одитната институция. Поводът е 45 годишният юбилей на гимназията и 1 март – денят на официаното стартиране преди 136 години на Върховната сметна палата на България. Ученици от 12 клас в училището имаха нетрадиционен урок по история, в който разказаха какво биха поискали да направи Иван Гюзелев за тях и обществото ни, ако беше наш съвременник.

Статуетката - сокол върху скала от монети, бранещ държавното съкровище, бе изпратен заедно с поздравително писмо от председателя на Сметната палата Цветан Цветков до преподавателите и учениците от гимназията.

Ето какво написа Цветан Цветков на преподавателите и учениците от гимназията:

„Ако има нещо, което силно да ни крепи духом днес като народ и общество, това са нашите светли имена в историята. Всички те са работили предано за благото на народа ни, но следата, която някои от тях са оставили след себе си,  е много  по-разностранна и дълбока. Такъв пример е акад. Иван Гюзелев - вашият патрон и първият председател на Върховната одитна институция на България.

Трудно е да се изброят всички негови заслуги и вие ги знаете добре – учен и философ едновременно, общественик и новатор в образованието ни, поддръжник на освободителното движение, депутат-учредител на Търновската Конституция, автор на философски трудове и учебници, първи министър на просвещението, основател на първото ни застрахователно дружество.

В младата следосвобожденска България обаче се създава през 1880 г. важна държавна институция, която не трябва да позволява „изразходването на нито един сантим, който не е предвиден в бюджета“. Така мислят първите ни законотворци и гласуват изцяло своето доверие именно на Иван Гюзелев да ръководи Върховната одитна институция на България. Тя започва да работи на първи март 1881 г.

Вече 136 години ние се учим от честността и всеотдайността на първите български радетели за силна и модерна България и се опитваме да не забравяме техните уроци по родолюбие, законност и стремеж към знанието и прогреса.

Затова ви поздравявам за ежедневните ви усилия и успехи в усвояването на познанието - най-важната инвестиция, която всеки човек би могъл да направи в себе си. За тази кауза са се борили акад. Гюзелев и всички  български просветители - младите хора в България да са умни и образовани, да развиват и доказват пред света интелигентността си и да помагат на обществото ни да върви напред. Силно вярвам и занапред да не се предавате! „

Директорката на ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" Цветана Кюмюрджиева благодари за подаръка към училището и сподели, че това е началото на едно много добро сътрудничество.

Вижте в прикачения по-долу клип кратък видеоразказ за живота на Иван Гюзелев през погледа на неговите потомци - младите хора: