08.05.2007 г.

Делегация на Сметната палата, водена от проф. Валери Димитров, отпътува днес за Лисабон, Португалия, за да вземе участие в 5-та конференция на ЕВРОСАЙ – ОЛАСЕФС от 8-13 май, 2007 г..

ЕВРОСАЙ е една от регионалните организации на ИНТОСАЙ, създадена през 1990 г., в която членуват 45 страни от Европа.

ОЛАСЕФС е регионална организация на ИНТОСАЙ, която включва Върховни одитни институции (ВОИ) от страните на Латинска Америка и Карибския басейн и е създадена през 1965 г.

В ОЛАСЕФС членуват 39 държави, от които 21 са активни членове, 2 без право на глас, 13 асоциирани и 3 постоянни наблюдатели. България участва редовно в срещите на ЕВРОСАЙ-ОЛАСЕФС от 2002 г.

Конференцията ще бъде официално открита от президента на Португалската Република г-н Анибал Кавако Силва, Гилерме Д Оливейра Мартинес, президент на Сметната палата на Португалия, Дитер Енгелс, президент на ЕВРОСАЙ и Рафаел Ернан Контрерас, президент на ОЛАСЕФС.

Програмата съдържа няколко работни сесии, на които ще се разискват фискалната устойчивост в съвременната държава, отчетността в контекста на фискалната устойчивост, приносът на Върховните одитни институции (ВОИ) към фискалната устойчивост на социалните сектори.

Сред лекторите и участниците в конференцията са Арпад Ковач, президент на ИНТОСАЙ и генерален одитор на Унгария, Сър Джон Борн, генерален одитор на Обединеното Кралство, Сергей Степашин, президент на Сметната палата на Русия, Микел Овиир, генерален одитор на Естония, Игор Шолтес, генерален одитор на Словения , Ева Линдстрьом, генерален одитор на Швеция, както и генерални одитори и президенти на сметните палати на Аржентина, Боливия, Бразилия, Доминиканската република, Еквадор,Италия,Колумбия, Швейцария,Чили.

В свободното си време участниците в конференцията ще разгледат историческия град Евора, включен в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство.