01.03.2022 г.

Подкомисията за контрол на публичните средства в Народното събрание с председател Георги Ганев, разгледа на първото си заседание късно вчера доклада на Сметната палата за резултатите от финансовите одити, осъществени през 2021 г. В заседанието участва и председателят на Комисията по икономическа политика и иновации Мартин Димитров, от страна на Сметната палата – председателят Цветан Цветков и заместник-председателите Горица Грънчарова и Тошко Тодоров, тук бяха и Огнян Тодоров, директор на Дирекция „Методология на контрола и вътрешен одит” в Министерството на финансите и Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Председателят на Сметната палата представи обобщения анализ от 286 финансови одита, като изтъкна значението им и приноса им за верността на финансови отчети на бюджетните организации, които се  коригират по време на самите одити. По този начин се представя обективна картина за финансовото и имущественото състояние на целия публичен сектор с цел отчетността да е база за взимане на ефективни управленски решения на всички нива. Липсата на консолидирана рамка за финансово отчитане и прилагането на множество общи и индивидуални указания е проблем, който следва да бъде преосмислен. Сметната палата смята, че България следва да отчита световните и европейските тенденции, свързани с прилагането на Международните счетоводни стандарти за публичния сектор, както и стремежа за създаване на Европейски счетоводни стандарти за публичния сектор.

Фактът, че с финансовите одити на Сметната палата се коригират неправилни отчитания за близо 2,5 млрд. лв., доказва колко са полезни те, посочи Горица Грънчарова. Разнопосочните и често противоречиви практики вследствие на архаични или нееднозначни указания от Министерството на финансите са проблем пред отчетността, а и за одиторите ни, каза Тошко Тодоров. Това потвърди и Силвия Георгиева и подчерта, че финансовите одитите на Сметната палата са много важни, защото дисциплинират общините, за изграждане на мениджърски умения в местната власт пък много помагат одитите за съответствие и на изпълнение.

Ръководството на Сметната палата запозна подкомисията с хода на най-значимите предстоящи одити от програмата си за тази година. Мартин Димитров прояви интерес доколко палатата има правомощия чрез одита на Фонда за гарантиране на влоговете да провери процедурата по несъстоятелност на КТБ, кои цесии и прихващания са одобрени и на какъв принцип са оспорвани. От години не успяваме да получим тази информация, която нашето общество трябва да узнае, уточни той.

В отговор ръководството на Сметната палатата посочи, че институцията няма право да проверява физически лица, каквито са синдиците, но е възможно да провери какъв контрол на синдика на КТБ е упражнявал Фондът за гарантиране на влоговете в изпълнение на задълженията си по Закона за банковата несъстоятелност. Одитът на Фонда за гарантиране на влоговете е на етап планиране, при който одитният екип, изпълнявайки Закона за Сметната палата и прилагайки международно признатите одитни стандарти, дефинира конкретните области на изследване. Възможностите за разширяване на одита ще бъдат разгледани, вкл. чрез използване на външни експерти по банкова несъстоятелност, тъй като на Сметната палата не са възложени функции и правомощия в производството по банкова несъстоятелност.