02.10.2023 г.

 

Деветокласниците Кристияна, Моника, Сияна, Теодора и Самуил от 134 СУ „Димчо Дебелянов“ – ORT School - София, изпълниха атмосферата на одитната институция с поетичния дух на най-нежния лирик на България Димчо Дебелянов, чрез неговите стихове, а художничката Елка Петкова показа изложба акварели, в която част от творбите са вдъхновени от големия майстор на поетичното слово.

Така Сметната палата откри своя артсалон „ Изкуство на десетия етаж“. Институцията има дългогодишни традиции да подкрепя хората на изкуството, като им предоставя възможност да показват свои творби, но сега вече е обособено място за това. Неслучайно избрахме датата 2 октомври, за да си спомним за великия наш поет, свързал живота си със Сметната палата и загинал по-късно на този ден на фронта, но и да покажем, че работещите в институцията разбират не само от цифри и сметки, но имат отношение към красотата и непреходността на изкуството и литературата. Това заяви при откриването на салона председателят на Сметната палата Димитър Главчев.

Художничката Елка Петкова благодари за предоставената възможност да покаже творбите си и за вдъхновенията си при рисуването.

Гости на събитието бяха директорката на 134 СУ „Димчо Дебелянов“ - ORT School, Весела Палдъмова и Цвета Лашкова - организатор, библиотекар и ментор в училището, мотивирала учениците за поетичната интерпретация, както и журналисти.

Служителите на институцията и гостите разгледаха специална изложба от информационни пана за последните 15 месеца от живота на Дебелянов, през които той е работил в институцията, преди да замине на фронта. В паната присъстват факсимилета от оригинални документи, свързани с периода му в Сметната палата, части от негови писма до близки и заповедта, с която като докладчик е мобилизиран на фронта.