19.11.2013 г.

По време на срещата на Контактния комитет на Върховните одитни институции от Европейския съюз, проведена на 11 октомври 2013 г. в гр. Вилнюс, Литва, е представен обобщен доклад от съвместен одит за прилагането на Регламент (ЕО) № 1013/2006 на Европейския парламент и на Съвета относно превози на отпадъци (Регламента), изпълнен с участието на националните одитни институции на България, Гърция, Унгария, Словения, Полша, Ирландия, Норвегия и Холандия.

Целта на координирания одит е да се получи повече информация за практиката в Европа относно трасграничния превоз на отпадъци. Очаква се обобщеният доклад и националните доклади да се дискутират от националните парламенти, от Европейския парламент. Европейската Комисия и Световната митническа организация също проявяват интерес към заключенията и препоръките.  

В обобщения доклад е направено заключение, че Регламентът се изпълнява във всички осем държави, но има значителни различия в прилагането му в отделните държави. Различията са по отношения на стратегиите за прилагане (шест от осемте държави не използват оценка на риска) и броя на проверяващите и на проверките, извършвани на международните превози на отпадъци (между дузина и няколко хиляди годишно). Реакцията на нарушенията на европейските правила също се различава (санкциите, налагани в отделните държави варират в широки граници). Осемте национални одита показват, че властите имат само ограничена информация за ефектите от извършваните проверки и надеждността на информацията, която получават за отпадъците, третирани в чужбина.

Различията при прилагането на регламента не са в съответствие с общия принцип на равни възможности.
Одитните институции са направили препоръки за подобряване на прилагането на Регламента.