10.06.2016 г.

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков изнесе лекция за контрола върху публичните финанси на форум на Националното сдружение на общините 

Нов играч сред органите за контрол на общините ще бъдат одитните комитети, които ще се въведат с промени на Закона за вътрешния одит в публичния сектор. Това  съобщи председателят на Сметната палата Цветан Цветков, който изнесе лекция на форум, организиран от НСОРБ в Пампорово. „Одитният комитет трябва да има ясно разписани правомощия и задължения, свързани с управление на риска и с вътрешния одит, като целта е да даде тласък три защитни линии на общинските финанси да функционират по-добре“, каза Цветков.   

Първото ниво на контрол сега е системата за финансово управление и контрол, но няма разбиране, че тя е съвкупност от всички вътрешни актове, които регламентират дейността на дадена община. Второто ниво, или „втората защитна линия“, е управлението на риска, който все още е „бутафорен процес“, започващ с една стратегия и завършващ с риск-регистър, посочи г-н Цветков. Третото „защитно ниво“ е вътрешният одит, но и той не изпълнява основното си предназначение да подобрява дейността на общината. Вътрешният одит все още е форма на контрол, който дава увереност на кмета, че дейността му е адекватна и ефективна, но не дава новаторски идеи и предложения, уточни г-н Цветков.        

Според него е крайно време вътрешните одитори да се фокусират към рисковите области в общината, които имат нужда от допълнителни действия и усилия за усъвършенстване.

Председателят на Сметната палата каза още, че няма ефективен контрол на общинските предприятия и дружествата с общинско участие, че се подценява се инвентаризацията на активите и застраховането на имуществото.

Най-много нарушения след обществените поръчки Сметната палата констатира при използването на средствата от таксата за битови отпадъци. Установено е нецелево разходване на приходи от такса смет за ремонт на сгради и пътища. „Тези нарушения се санкционират и от Наказателния кодекс. Колкото и да е неприятно, сме констатирали, че има данни за извършени престъпления. Нашата препоръка е да обърнете сериозно внимание. Не са много случаите, не може да се каже, че е епидемия, но са констатирани такива случаи“, подчерта г-н Цветков. Той похвали общините, че изпълнимостта на препоръките, които им дава Сметната палата, е 87%.