28.01.2015 г.

Във връзка с проявения обществен интерес към извършения одит Изпълнение на Националната програма за интеграция на бежанците в Република България (2011 – 2013 г.)“  предоставяме обобщена информация за резултатите от одита.

Обект на одита е Националната програма за интеграция на бежанците за периода 2011-2013 г. Целта на одита е изготвянето на независима оценка на условията за нейното изпълнение, дейностите по планиране и осъществяване на  мерките за интеграция, както и координацията между институциите.

Основна цел на Националната програма е бежанците да получат равен достъп до права, да им бъде дадена възможност да разгърнат личния си потенциал и да бъдат насърчени усилията им за активно и равностойно участие в икономическия, социалния и културния живот на българското общество.

Държавната агенция за бежанците е отговорен орган за координация  и контрол на Националната програма. Освен Агенцията, отговорност за изпълнението на програмата имат и други държавни институции, органи на местно самоуправление и неправителствени организации. Не са утвърдени правила/механизъм за изпълнение на тези отговорности. Не са определени формите на взаимодействие между Агенцията и партньорите, за да се осигури изпълнението на дейностите по програмата.

В резултат на извършения одит са направени следните по-общи  констатации и изводи:

-   Законодателните ограничения и непълнотата на нормативната уредба, не са отстранени през тригодишния период на действие на Националната програма, с което интеграцията на бежанците в българското общество не е улеснена.

-   Планираните финансови ресурси не са съобразени с нарастващия бежански поток за периода (над 8 пъти). Общият размер на средствата е 900 хил. лв., разпределен равномерно за всяка от трите години. Средствата не са предоставени целево. От тях са изплатени помощи на обща стойност
329 хил. лв., или 37 на сто.

-  С изпълнението на мерките за интеграция на новопризнатите бежанци е осигуряван ограничен и незадоволителен достъп до голяма част от предвидените финансови помощи. Финансово са подпомагани новопризнатите бежанци, включени в Националната програма, единствено на територията на София-град.

-  Европейският бежански фонд е използван успешно като допълващ финансов инструмент за финансиране на планираните дейности от неправителствените организации и партньори.

-  Регламентираният механизъм за наблюдение и контрол върху изпълнението на Националната програма не действа ефективно. Решенията за изпълнението на мерките за интеграцията на бежанците не са вземани на национално ниво, поради липса на междуинституционален орган, изпълняващ такива функции.

Не са осигурени публичност и прозрачност, за да се информира обществото за резултатите от изпълнението на Националната програма.

-  Подходът за изпълнение на Националната програма не я прави разпознаваема и привлекателна за бежанците и ги ориентира към самостоятелна интеграция или отказ от интеграция в българското общество. Липсата на ефективно партньорство между всички участници в процеса и на мотивационни механизми за чужденците, търсещи закрила да се приспособят към обществото, не създават условия за пълноценна реализация на получилите международна закрила в страната ни.

Въз основа на посочените констатации се стига до извода, че не е постигната целта на Националната програма за насърчаване на активното и равностойно участие на бежанците в икономическия, социалния и културния живот на българското общество.

Одитният доклад за извършения одит на изпълнението на Изпълнение на Националната програма за интеграция на бежанците в Република България (2011 – 2013 г.)“ за периода от 01.01.2011 г. до 31.12.2013 г. е публикуван на интернет страницата на Сметната палата на адрес bulnao.government.bg