26.03.2021 г.

През годините между сметните палати на Република България и на Руската федерация винаги е съществувало изключително добро и ползотворно сътрудничество, каза председателят Цветан Цветков на среща вчера с н. пр. г-жа Елеонора Митрофанова, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България, която се проведе в българската Сметната палата. На срещата бе и заместник-председателят Тошко Тодоров.

Това сътрудничество не би било възможно без подкрепата и съдействието на посолството на Руската федерация в България, посочи още Цветков. 

Партньорството между българската и руската Върховни одитни институции датира още от възстановяването на българската Сметната палата през 1995 г. Негов израз са редица съвместни инициативи, включително и подписано през 2019 г. обновено споразумение за сътрудничество между двете институции. В рамките на инициативите във връзка с него се очакваше посещение в България на г-н Алексей Кудрин, председателят на Сметната палата на Руската федерация, което поради пандемията не можа да се осъществи до този момент.

По време на Конгреса на ИНТОСАЙ в Москва руската ВОИ бе единодушно избрана и пое председателството на организацията за период от три години. Като приоритет бяха определени стратегическите одити, които да допринесат за изпълнение на националните цели и програми, и да въздействат за подобряването на живота на гражданите.

Сметната палата на Република България се стреми да бъде активна в международен план, да споделя своя натрупан опит чрез участие в международни одити. Това е причината да се кандидатира за член на Управителния съвет на ЕВРОСАЙ.

Н. пр. г-жа Елеонора Митрофанова в периода 1996-2001 г. е одитор, член на колегията на Сметната палата на Русия. Преди това е депутат в Държавната дума, член на Комисията по бюджет и финанси.