16.01.2019 г.

Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски, прие председателя на Сметната палата Цветан Цветков и заместник-председателите Горица Грънчарова и Тошко Тодоров.

Желанието на ръководството на Сметната палата е да изрази дълбоката си почит и уважение към Българската православна църква.

От създаването си преди 139 г. Сметната палата е подкрепяна от Българската православна църква в усилията си да контролира законосъобразното разходване на бюджетните средства.

Тогавашните контрольори са полагали клетва пред енорийски свещеник и са подписвали клетвен лист, че ще пазят законите на страната, ще изпълняват честно и добросъвестно задълженията си по службата, която им се поверява, и нейните правила, и за всичко ще дават отчет пред закона и пред Бога.   

На срещата е обсъдено сътрудничеството във връзка с изискванията на изменения Закон за вероизповеданията, съгласно който вероизповеданията ще се финансират с целеви субсидии от държавния бюджет.

Председателят на Сметната палата връчи на Светия Синод на Българската православна църква – Българската патриаршия, Почетния плакет на Сметната палата. Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски, получи юбилейния медал на Сметната палата.

Наградите се връчват по решение на Сметната палата.