16.03.2022 г.

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков и заместник-председателят Горица Грънчарова участваха в Международна конференция в Париж на 14 и 15 март 2022 г. на тема бъдещето на Европа след здравната криза.

На 14  март бе работен ден между европейски и неевропейски върховни одитни институции (ВОИ), на който присъстваха над 370 техни ръководители и представители. Целта бе да се извлекат поуки от здравната криза, да се анализира ролята на ВОИ и да се обменят добри практики за преодоляване на бъдещи предизвикателства. След откриваща сесия с Pierre Moscovici, първи председател на Сметната палата, и Klaus-Heiner Lehne, председател на Европейската сметна палата, събитието продължи с четири кръгли маси:

-Мониторинг на ефективността и ефикасността на обществените действия срещу Covid-19

-Контрол на редовността на разходите по време на здравна криза

-Укрепване на европейското измерение на ВОИ

-Модернизация на ВОИ

Вторият ден бе форум за гражданското общество, на който се състоя диалог между френски, европейски и международни експерти с гражданите по темите, които ще оформят утрешната Европа. На откриващата сесия бе и Джоузеф Стиглиц, лауреат на Нобелова награда по икономика.

На кръгли маси бяха обсъдени темите: Реформата на европейската рамка за публични финанси, социална и здравна Европа, икономическо, индустриално и цифрово възстановяване и суверенитет, зелена Европа.