09.12.2023 г.

Благословение за работата на Сметната палата и нейните служители в мисията им да подпомагат и контролират управлението и отчетността на публичните ресурси отправи Пловдивският митрополит Николай. В Пловдивската митрополия Негово Високопреосвещенство се срещна с председателя на Сметната палата Димитър Главчев, който го поздрави за имения ден, отбелязан на 6 декември, когато Св. Църква прославя Св. Николай Мирликийски Чудотворец.


Владиката разказа на госта за духовните дела и за новите и обновените храмове и манастири в Пловдивската епархия, която е най-голямата у нас. Димитър Главчев увери Негово Високопреосвещенство, че Сметната палата ще съдейства с експертна помощ при изготвянето на финансовите отчети на Българската православна църква, така че те да съответстват на нормативните изисквания. 


На срещата присъстваха още Знеполски епископ Арсений – викарий на Пловдивската митрополия, архимандрит Максим, иконом Тодор Хаджиев – протосингел на  Пловдивската митрополия, прот. Георги Димитров и Здравко Димитров – завеждащ отдел „Църковни и манастирски имоти“ при Пловдивската митрополия. От страна на Сметната палата присъства и Даниела Денева-Казанджиева, ръководител на Звено „Връзки с обществеността“.


Митрополит Николай подари на гостите икони на Иисус Христос и Библии, като им заръча да следват Пътя, Истината и Живота, чрез които ни се разкрива Божият син. В края на срещата митрополит Николай пожела успехи в работата на Сметната палата през следващата 2024 г., а Димитър Главчев изрази увереност, че сътрудничеството между Сметната палата и Пловдивската митрополия, както и с другите епархии на Българската православна църква, ще допринесе за общото благо и духовния просперитет на България.