17.12.2020 г.

Контактният комитет на ЕС публикува доклад относно „Подготовка за оздравяване на малки и средни банки в еврозоната“. Докладът е изготвен от Оперативната група по въпросите на банковия съюз. Документът се основава на констатациите от паралелния одит на процеса за оздравяване на банковия сектор на национално ниво. ВОИ на Австрия, Естония, Финландия, Германия, Нидерландия, Португалия и Испания взеха участие в одитната мисия. Съпредседатели на Оперативната група са ВОИ на Германия и Нидерландия.

Оперативната група установи, че тече подготовка за оздравяването на малки и средни банки, но плановете за оздравяване в отделните държави се различават по отношение на действията и съдържанието. Основните констатации и препоръки от паралелния одит са изброени по-долу:

-        Повечето данни за бюджета и персонала, съхранявани в националните органи за оздравяване на банковия сектор,  не правят разграничение между оздравителните дейности спрямо големите банки, от една страна, и малките и средни банки, от друга. Даннните също така не предоставят информация за разходите за извършване на различните други дейности. Препоръчваме компетентните национални органи да документират ресурсите по отношение на бюджета и персонала, разпределени за планирането на оздравителния процес. Това трябва да се извършва отделно за големите, средните и малките банки, както и за другите дейности;

 

-        Тъй като в периода на одита компетентните национални органи докладваха за липса на достатъчни указания от страна на Единния съвет за преструктуриране по отношение на плановете за оздравяване на малки и средни банки, те са разработили свои вътрешни насоки. Това може да доведе до различни подходи и практики по време на оздравителния процес в съответните страни, напр. някои теми да не са еднакво засегнати или да са засегнати само до известна степен в плановете за оздравяване. Следователно, компетентните национални органи, заедно с Единния съвет за преструктуриране, трябва да разработят общи указания за плановете за оздравяване на малки и средни банки в еврозоната;

 

-        Поради условията, поставени от Единния съвет за преструктуриране, вътрешните указания на органа относно плановете за оздравяване на малки и средни банки не могат да бъдат изцяло взети под внимание от ВОИ.

С оглед на гореизложеното Контактният комитет призовава всички заинтересовани страни на европейско и национално равнище да засилят независимия външен одит на оздравителния процес в банковия сектор, най-вече чрез предоставяне на неограничен достъп на ВОИ до информацията, която те считат за относима за тяхната одитна дейност.

Докладът е достъпен на английски език на интернет страницата на Контактния комитет и е изпратен от ВОИ-членовете на Контактния комитет до заинтересованите страни на национално и наднационално ниво.

През януари 2021 г. ЕСП възнамерява да публикува специален одитен доклад относно нивото на готовност на Единния механизъм за преструктуриране. Докладът на ЕСП ще обхване политическата рамка на Единния съвет за преструктуриране, подготовката на плановете за оздравяване на големи, средни и малки банки, както и организационната структура на Единния механизъм за преструктуриране.