16.01.2024 г.

Консултативен експертен съвет към председателя на Сметната палата бе създаден в одитната институция. В него влизат проф. д-р Валери Димитров и Лидия Руменова – бивши председатели на Сметната палата, Надежда Сандолова – първи член на Европейската сметна палата от България, и доц. д-р Миглена Павлова – дългогодишен изпълнителен директор на Агенцията по обществени поръчки и член на Консултативния съвет на Сметната палата през 2011 г.

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев приветства членовете на Консултативния експертен съвет и заяви, че ще разчита на техния опит и професионализъм.

Консултативният експертен съвет към председателя на Сметната палата ще изразява становища по проекта на Годишната одитна програма за одитната дейност преди приемането й от Сметната палата. Съветът ще консултира извършването на задължителните одити на институцията – на отчетите за изпълнението на държавния бюджет на Република България, на държавното обществено осигуряване, на Националната здравноосигурителна каса, както и на бюджетните разходи на БНБ и тяхното управление и на възникването и управлението на държавния дълг, държавногарантирания дълг, общинския дълг и използването на дълговите инструменти. Съветът ще изразява позиция и по одити, възложени с решение на Народното събрание, както и по одити със значими резултати за управлението на публичните средства и дейности, чийто доклади ще бъдат внесени в Народното събрание, както и по други одити от Годишната програма за одитната дейност на Сметната палата.

По време на срещата г-н Главчев даде за пример предстоящи обществено значими одити от одитната програма за 2024 г. като одита за съответствие при възникването и управлението на държавния дълг, държавногарантирания дълг и използването на дълговите инструменти в Министерството на финансите за 2022-2023 г., администрирането на приходите от големите данъкоплатци в Националната агенция за приходите, приходите от акцизи в Агенция „Митници“, „Метрополитен“ ЕАД.

Съветът ще подпомага организирането и провеждането на изпита за одитори в Сметната палата, а членовете му ще вземат участие в професионални форуми, срещи и обсъждания, свързани с дейността на Сметната палата.

По време на първото заседание на Консултативния съвет бяха обсъдени правила за работата му и бе предложено за почетен председател на Съвета да бъде избран доц. д-р Георги Николов – първият председател на Сметната палата след нейното възстановяване.