14.01.2019 г.

Комисията по бюджет и финанси в 44-то Народно събрание разгледа на изнесено заседание и прие доклада за резултатите от извършения одит на Годишния финансов отчет на Сметната палата за 2017 г. , който е заверен без резерви. Съгласно чл. 65, ал. 5 от Закона за Сметната палата докладът ще бъде оповестен след разглеждането му от Народното събрание.

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков представи пред Комисията Отчета за дейността на Сметната палата за 2017 г. и Доклада за извършените финансови одити през 2018 г.

На заседанието присъстваха заместник-председателите Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров, и членовете Емил Евлогиев и проф. Георги Иванов.

Отчетът обобщава установените факти и направените изводи в одитните доклади за извършените 292 финансови одита, 26 одита за съответствие, 10 одита на изпълнението и 11 специфични одита. Документът предоставя богата актуална информация за състоянието на отчетността и за ефективността в работата на различни системи и организации в публичния сектор и е надежден източник в подкрепа на парламентарния контрол.

Съгласно доклада  за извършените 252 финансови одити през 2018 г. вярна и честна представа за финансовото състояние, финансовите резултати от дейността и паричните потоци дават 95 на сто от годишните финансови отчети на бюджетните организации за 2017 г. – т.е., това е относителният дял на изразените от Сметната палата немодифицирани мнения.

По време на финансовите одити бюджетните организации отново имаха възможност да коригират установените от одиторите неправилни отчитания. В резултат на това за 2017 г. са коригирани неправилни отчитания във финансовите отчети на бюджетните организации в размер на 1,96 млрд. лв.