17.12.2014 г.

Председателят на Сметната палата Лидия Руменова не бе допусната в пленарната зала на Народното събрание по време на обсъждането на проекта на нов Закон за Сметната палата на първо четене, внесен от група народни представители от ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и АВБ.

Сметната палата изразява своето становище, че това е грубо потъпкване на демократичните принципи, тъй като е отнета възможността на председателя на Върховната одитна институция да присъства на обсъждането на законопроект за устройството и функционирането на Сметната палата. По този начин председателят е лишен от възможността да представи на народните представители информация и данни за дейността на институцията, които да бъдат взети предвид в хода на проведените обсъждания.

Сметната палата е конституционен орган, който пряко докладва на Народното събрание. Недопускането на нейния председател в пленарна зала е ясен признак за липса на уважение към институцията и недопустим за парламентаризма прецедент. 

С това решение се предизвикват съмнения относно прозрачността и публичността, в която мнозинството желае да премине дебата, без обсъждане на различни гледни точки и аргументи, и без обществен отзвук.

Поредният нов Закон за Сметната палата погазва независимостта на институцията, тъй като ще прекъсне за пореден път незавършен мандат на изборни длъжности. А независимостта е основна предпоставка за обективно и ефективно изпълнение на задачите от Върховна одитна институция, залегнала в Международните стандарти на Върховните одитни институции, приети от Международната организация ИНТОСАЙ.

Съхраняването на независимостта и на професионализма на Сметната палата защитава интересите на данъкоплатците и на всички български граждани.